Connect with us

Kuchnia

Jak produkty francuskie kształtują polskie preferencje smakowe?

Avatar photo

Opublikowano

-

francuski koszyk

Nie jest tajemnicą, że na kuchnię ogólnopolską wpływ ma wiele różnych, zmiennych czynników.

Część z nich nawiązuje do smaków znanych w innych krajach, a nawet wzoruje się na nich. Kuchnia polska jest w wielu miejscach inspirowana daniami francuskimi. I właśnie dlatego produkty francuskie cieszą się w „Kraju nad Wisłą” olbrzymią popularnością.

Połączenia dziwnych smaków

To, czym nasza kuchnia nasiąknęła ze względu na kuchnię francuską, to z pewnością tendencja do łączenia ze sobą różnych, często dziwnych smaków. Przykładem jest musztarda miodowa, która ostry, wręcz pikantny smak łączy z miodową słodyczą. Zresztą trzeba przyznać, że produkty francuskie bardzo często składają się z takich dziwnych połączeń. Smak słodko-kwaśny to kolejny przykład na to, że taki mariaż ma sens.

Wino jako dodatek do dań

Dawniej większość Polaków popijała posiłki sokami, tudzież kompotami. Dziś coraz więcej osób korzysta z wina, łącząc go przede wszystkim z czerwonym mięsem. Ale to nie wszystko! Coraz częściej zdarza się, że wino jest wykorzystywane m.in. do gotowania. Dzięki niemu można przyrządzać np. smaczną wieprzowinę i wołowinę. Często mięsa te są duszone w winie, co nadaje im wyjątkowego smaku.

Sery i ich odmiany

Owszem, zanim w Polsce pojawiły się produkty francuskie, sery (różnego rodzaju) stanowiły istotną część stołu Polaka. Nie ulega jednak wątpliwości, że wiele dość egzotycznych serów przybyło do Polski właśnie z Francji. Tak jest chociażby ze słynnym serem pleśniowym, który jeszcze do niedawna miał dość złą prasę, a teraz stał się modnym dodatkiem do codziennych posiłków.

Francuskie wędliny

Pod względem smakowym francuskie wędliny nie odbiegają zwykle od tego, co można znaleźć w Polsce. Warto jednak zauważyć, że spora część z nich wyróżnia się obecnością różnych przypraw tożsamych dla kuchni śródziemnomorskiej. Z pewnością tak oryginalnej kompozycji smakowej na próżno można szukać w tradycyjnej, polskiej kuchni.

Podsumowując, produkty francuskie to wyjątkowe kombinacje smakowe, które coraz częściej są preferowane przez mieszkańców Polski.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 21 października, 2022

Kliknij, aby zobaczyć komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trending