Kuchnia
Jak produkty francuskie kształtują polskie preferencje smakowe?
Nie jest tajemnicą, że na kuchnię ogólnopolską wpływ ma wiele różnych, zmiennych czynników.
Część z nich nawiązuje do smaków znanych w innych krajach, a nawet wzoruje się na nich. Kuchnia polska jest w wielu miejscach inspirowana daniami francuskimi. I właśnie dlatego produkty francuskie cieszą się w „Kraju nad Wisłą” olbrzymią popularnością.
Połączenia dziwnych smaków
To, czym nasza kuchnia nasiąknęła ze względu na kuchnię francuską, to z pewnością tendencja do łączenia ze sobą różnych, często dziwnych smaków. Przykładem jest musztarda miodowa, która ostry, wręcz pikantny smak łączy z miodową słodyczą. Zresztą trzeba przyznać, że produkty francuskie bardzo często składają się z takich dziwnych połączeń. Smak słodko-kwaśny to kolejny przykład na to, że taki mariaż ma sens.
Wino jako dodatek do dań
Dawniej większość Polaków popijała posiłki sokami, tudzież kompotami. Dziś coraz więcej osób korzysta z wina, łącząc go przede wszystkim z czerwonym mięsem. Ale to nie wszystko! Coraz częściej zdarza się, że wino jest wykorzystywane m.in. do gotowania. Dzięki niemu można przyrządzać np. smaczną wieprzowinę i wołowinę. Często mięsa te są duszone w winie, co nadaje im wyjątkowego smaku.
Sery i ich odmiany
Owszem, zanim w Polsce pojawiły się produkty francuskie, sery (różnego rodzaju) stanowiły istotną część stołu Polaka. Nie ulega jednak wątpliwości, że wiele dość egzotycznych serów przybyło do Polski właśnie z Francji. Tak jest chociażby ze słynnym serem pleśniowym, który jeszcze do niedawna miał dość złą prasę, a teraz stał się modnym dodatkiem do codziennych posiłków.
Francuskie wędliny
Pod względem smakowym francuskie wędliny nie odbiegają zwykle od tego, co można znaleźć w Polsce. Warto jednak zauważyć, że spora część z nich wyróżnia się obecnością różnych przypraw tożsamych dla kuchni śródziemnomorskiej. Z pewnością tak oryginalnej kompozycji smakowej na próżno można szukać w tradycyjnej, polskiej kuchni.
Podsumowując, produkty francuskie to wyjątkowe kombinacje smakowe, które coraz częściej są preferowane przez mieszkańców Polski.
Ostatnia aktualizacja wpisu: 21 października, 2022
-
Seks2 lata temu
Seks pod prysznicem – jak to robić, aby przeżyć coś niezapomnianego?
-
Seks2 lata temu
Strefy erogenne kobiety – gdzie się znajdują i jak je pieścić?
-
Kuchnia2 lata temu
Brokuły – jakie mają wartości odżywcze oraz dlaczego warto je jeść?
-
Parenting2 lata temu
Edukacja domowa – czym jest i jak powinna wyglądać nauka w domu?
-
Seks2 lata temu
Inteligencja seksualna – czym jest i na czym tak właściwie polega?
-
Parenting2 lata temu
Dziecko z nadwagą – jakie mogą być konsekwencje oraz jak z tym walczyć?
-
Ciąża2 lata temu
Zaparcia w ciąży – jakie są ich przyczyny oraz sprawdzone sposoby?
-
Seks2 lata temu
Jak zachować pasję i ochotę na seks?