Connect with us

Kuchnia

Brokuły – jakie mają wartości odżywcze oraz dlaczego warto je jeść?

Avatar photo

Opublikowano

-

Brokuły są jednymi z najpopularniejszych warzyw w rodzinie roślin krzyżowych. Ze względu na swoje szczególne właściwości prozdrowotne są cenione w wielu krajach. W związku z tym można je odnaleźć w różnych rodzajach kuchni. Te złożone z maleńkich różyczek kapustowate, oprócz znanego zielonego koloru mogą przybierać różne barwy z pogranicza fioletu i purpury. Duża ilość witamin i składników odżywczych w połączeniu z niską kalorycznością sprawiają, że warto rozważyć wprowadzenie ich do codziennej diety.

Zobacz także: Superżywność – czym jest superfood oraz jakie ma zalety?

Wartości odżywcze

Brokuły dostarczają bogactwa składników posiadających pozytywny wpływ na stan zdrowia. Przede wszystkim odnaleźć w nich można witaminę A, która wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki jej połączeniu z witaminą K można liczyć na poprawienie wchłaniania cholekalcyferolu, czyli witaminy D odpowiedzialnej za właściwą mineralizację kości. Brokuły są również bogate w antyoksydanty, które umożliwiają zwalczanie wolnych rodników i chronią przed stresem oksydacyjnym. Odnaleźć w nich można pierwiastki takie jak wapń i potas. Wyjątkowo korzystną dla zdrowia substancją występującą w brokułach jest sulforafan. Ten związek chemiczny wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Oprócz tego, że zmniejsza ryzyko chorób serca, posiada również właściwości obniżające prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Brokuły zawierają dużo witaminy C. W 100 g ugotowanego warzywa znajduje się jej ponad 64 mg. Jej odpowiednia ilość w diecie wpływa korzystnie na odporność. Połączenie brokułu z produktami bogatymi w żelazo wpłynie pozytywnie na przyswajalność tego pierwiastka.

Działanie odchudzające

Brokuły są warzywem często wybieranym przez osoby starające się zrzucić zbędne kilogramy. Warta uwagi jest ich niska kaloryczność. Sto gram brokułu ugotowanego w osolonej wodzie to ok. 35 kcal. Surowe warzywo o takiej samej masie może zawierać nawet 10 kcal mniej. Ponadto, te warzywa krzyżowe są bogate w błonnik. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości na długi czas po ich zjedzeniu. Regularne spożywanie błonnika wpływa również na funkcjonowanie układu pokarmowego i metabolizm. Włączenie brokułów do codziennej diety może więc przyspieszyć trawienie i usprawnić proces odchudzania. Brokuły posiadają również minimalną ilość tłuszczu, który nie powoduje przybierania na wadze.

Ważny składnik diety osób aktywnych fizycznie

Wysoka zawartość witaminy C w brokułach powinna być również istotną informacją dla sportowców. Ten przeciwutleniacz bierze udział w syntezie kolagenu. Dostarczanie go organizmowi we właściwych dawkach ma więc wpływ na kondycję stawów. Brokuły są również warzywami zawierającymi stosunkowo dużo białka. W 100 g rośliny znajdują się prawie 3 g protein. Dzięki dodawaniu ich do posiłków łatwiej jest zadbać o odpowiednią ilość budulca mięśni. Brokuły są lekkostrawne i nie powodują uczucia ciężkości. Ich korzystny wpływ na układ trawienny chroni przed dolegliwościami, które mogłyby obniżać motywację do podejmowania aktywności. Brokuły zawierają wiele substancji odżywczych wpływających korzystnie na samopoczucie i ogólną sprawność organizmu. Ich jedzenie może więc wspierać utrzymywanie treningowej rutyny.

Dlaczego warto jeść brokuły

Warzywa krzyżowe są uznawane przez dietetyków za jedne z bardziej potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Proponuje się włączenie ich do większości prozdrowotnych diet. Przypisywane jest im działanie opóźniające starzenie się organizmu i umożliwiające długie zachowanie dobrej sprawności. Badania naukowe potwierdzają występowanie w brokułach cennych składników odżywczych. Przestrzeganie zdrowej diety z regularnym spożyciem brokułów może ochronić organizm przed wieloma chorobami. Niska kaloryczność czyni je doskonałym pożywieniem dla osób, które się odchudzają. Zawartość białka i witaminy C wpływa pozytywnie na kondycję sportowców. Brokuły występują powszechnie w naszym klimacie, a odnalezienie ich w sklepie lub na targu nie powinno być problemem. Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości warto wprowadzić je do swojej diety.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 10 stycznia, 2023

Kliknij, aby zobaczyć komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trending