Connect with us

Kuchnia

Jak zrobić idealne naleśniki?

Opublikowano

-

ix5lmxgs9vmqanv


Lepkie naleśniki są takim samym porannym koszmarem, jak przypalony chleb i zepsute żółtka. Niestety, wskazanie jednego powodu takiej sytuacji jest trudne. Naleśniki mogą wydawać się proste w przygotowaniu, ale jest kilka aspektów, które wpływają na smak tego pysznego jedzenia. Na szczęście przeprowadziliśmy eksperckie badania, jak zapobiec ich przywieraniu do powierzchni patelni. Warto się z nimi zapoznać, także miłej lektury!

Powody przywierania naleśników do patelni

Istnieje wiele powodów, dla których naleśniki przywierają do patelni. Oto niektóre z nich:

  • patelnia nie posiada powłoki zapobiegającej przywieraniu,
  • nie posmarowałeś patelni równomiernie olejem lub masłem,
  • nie zostawiłeś mieszanki naleśnikowej przez co najmniej 20 minut,
  • patelnia jest przegrzana.

Patelnia nieprzywierająca to najlepszy wybór do naleśników, mimo że może wydawać się świętokradcza dla purystów cukierniczych. Pomiędzy ciastem naleśnikowym a warstwą wykończeniową jej powierzchnia działa jak doskonała warstwa ochronna. Jest również lepsza pod względem rozprowadzania ciepła.

Ciasto potrzebuje odpoczynku

slu9vazheet4umr

Musisz być cierpliwy, jeśli poważnie myślisz o zrobieniu idealnych naleśników. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku łączenia substancji suchych i wilgotnych.

Potrzebny jest dodatkowy czas, aby cząstki mąki całkowicie wchłonęły wodę. Jeśli wylejesz ciasto naleśnikowe natychmiast na rozgrzaną patelnię, cząsteczki mąki mogą stać się zbyt suche i przylgnąć do patelni.

Chociaż nie ma ustalonego limitu czasu, większość szefów kuchni zaleca pozostawienie ciasta na co najmniej 20 minut, aby wyrosło. Zaplanuj aranżację stołu, umyj naczynia lub zrób sobie krótką przerwę na kawę dla zabicia czasu.

Co z mieszaniem ciasta?

Skoro już mowa o robieniu ciasta, nie mieszaj go zbyt mocno. Grudkowatość w cieście naleśnikowym będzie oczywista. Chociaż jedwabiście gładkie ciasto może wydawać się atrakcyjne, nie zapewni pysznego naleśnika.

Po połączeniu ciasta powstaje dużo glutenu, co utrudnia przeżuwanie naleśników. Im mniej glutenu wyprodukujesz, tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz zadowolony ze swoich wypieków.

Smażenie bez oleju

Nawet jeśli masz patelnię zapobiegającą przywieraniu, smażenie naleśników bez cienkiej warstwy oleju nie jest dobrym pomysłem. Dodatkowa powłoka zapewnia odpowiednie nasmarowanie ciasta i patelni. Ponadto smar może wydłużyć żywotność naczynia!

W tym scenariuszu wystarczy niewielka ilość oleju, aby skutecznie pokryć powierzchnię. W rzeczywistości większość szefów kuchni zaleca używanie tylko łyżeczki oleju roślinnego lub rzepakowego na patelni przed wytarciem jej do czysta czystym ręcznikiem papierowym.

Podsumowanie

Śniadania, obiady, kolacje lub desery – dobrze ugotowane naleśniki sprawdzą się w każdej z tych sytuacji. Pamiętaj tylko, że to odpowiedniego efektu będziesz potrzebować odpowiedniej patelni i podanych przez nas zaleceń. W celu zorganizowania sobie takiego naczynia niezbędne będzie rozejrzenie się za sprawdzonym dostawcą sprzętu kuchennego.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 29 stycznia, 2022

Kliknij, aby zobaczyć komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Trending