Connect with us

Kuchnia

Mango lassi – obłędnie pyszny koktajl prosto z Indii

Avatar photo

Opublikowano

-

435004876 wp671a2cb47f0400.25532463

Mango lassi to jeden z najbardziej kultowych deserów świata. Ten słodki mleczno-owocowy koktajl urzeka swoim smakiem i konsystencją. Danie pochodzi z Indii, zatem idealnie pasuje do potraw hinduskich, ale świetnie sprawdzi się jako lekki deser po obiedzie czy orzeźwiająca przekąska w ciągu dnia. Koktajl jest bardzo zdrowy – ma w sobie wszystkie cenne składniki odżywcze pochodzące z mleka, jogurtu i owoców mango.

Mango lassi – jak przygotować pyszny koktajl z Indii?

Podstawą mango lassi są trzy składniki: mango, mleko i jogurt. Ważne, żeby owoce były dojrzałe i soczyste. Trzeba je obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i zmiksować z mlekiem i jogurtem oraz cukrem trzcinowym lub miodem. Kluczem do wybornego smaku są umiejętnie dobrane przyprawy. Do koktajlu dodajemy odrobinę białego pieprzu oraz szczyptę soli – może to być sól kamienna, morska lub różowa himalajska. Dodatek przypraw jest istotny, ponieważ słoność soli i ostry smak pieprzu idealnie zrównoważą słodycz mango. Jednak wśród przypraw dodawanych do mango lassi najważniejszy jest kardamon. To on decyduje o charakterystycznym, delikatnie egzotycznym i orientalnym posmaku koktajlu.

Mango lassi dla dzieci i dorosłych – klasyczny przepis

Składniki:

  • 2 szklanki owoców mango, obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę (opcjonalnie możemy wykorzystać mango mrożone lub mus),
  • ¾ szklanki tłustego mleka,
  • ¼ szklanki naturalnego jogurtu,
  • kardamon, sól, pieprz, miód – do smaku.

Potrzebny sprzęt:

Blender wysokoobrotowy, pucharki lub szklanki do podania, szklane słomki.

Czas i liczba porcji:

10 minut, 3-4 porcje.

Sposób przygotowania:

Zmiksuj mango i mleko z jogurtem, aż osiągną gładką konsystencję. Dodaj przyprawy do smaku, ponownie zmiksuj, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Napój serwuj schłodzony – warto dodać do niego kilka kostek lodu bezpośrednio przed podaniem. Nie jest to jednak niezbędne. Równie dobrze mango lassi będzie smakować w temperaturze pokojowej. Koktajl można przechowywać pod przykryciem w lodówce do 24 godzin.

mango-lassi-dla-dzieci-i-doroslych-–-klasyczny-przepis.jpg

Ważny jest wygląd i sposób podania koktajlu

Liczy się nie tylko smak, ale i wygląd deseru. Mango lassi możemy serwować zarówno w szklanych pucharach deserowych, jak i w szklankach do koktajli. Koktajl najefektowniej wygląda w szklanym naczyniu, ponieważ dokładnie widać jego piękny kolor i konsystencję. Na stronie pucharydeserowe.pl można znaleźć duży wybór pucharów, pucharków i dekoracyjnych szklanek koktajlowych. Dostępne są one w wielu różnych kształtach i wielkościach, zarówno na dłuższej, jak i na krótszej podstawie. Mango lassi pijemy bezpośrednio ze szklanki lub przez szklane słomki albo jemy łyżeczką z pucharka. Podając deser dzieciom, bezpieczniej będzie użyć ceramicznych lub plastikowych miseczek.

Wariacje na temat mango lassi

Chociaż mango lassi doskonałe jest w wersji klasycznej, to istnieje wiele wariacji tego tradycyjnego przepisu. Zamiast mleka można użyć napoju roślinnego. Świetnie pasuje tu napój kokosowy, ale równie dobry będzie np. sojowy, migdałowy czy owsiany. Aby napój był lżejszy, można do niego dodać aromatyczną wodę różaną. Mango lassi można też zamrozić. Dodając do mlecznej bazy dowolne dodatki, np. białą czekoladę i pistacje, otrzymamy pyszne lody. Warto jednak pamiętać, że nawet najsmaczniejszy deser nie będzie dobrze smakować, jeśli zostanie zaserwowany byle jak, bez należytej staranności o estetykę podania.

Materiał promocyjny.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 24 października, 2024

Kliknij, aby zobaczyć komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trending