Connect with us

Zdrowie

5 najgorszych produktów dla zdrowia – tego nie jedz, aby uniknąć chorób!

Avatar photo

Opublikowano

-

5 najgorszych produktów dla zdrowia

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta stanowi jeden z najważniejszych elementów codziennej profilaktyki chorób. Odpowiednio skomponowane posiłki dodają energii, pozytywnie wpływając na nastrój oraz chroniąc przed nadwagą i otyłością. W artykule podpowiemy, które produkty negatywnie wpływają na zdrowie organizmu i których warto unikać.

Wysokoprzetworzona żywność

Za jeden z najbardziej niezdrowych elementów diety uchodzi żywność wysokoprzetworzona, która obejmuje m.in.: zupy typu instant, mrożonki, słodzone płatki śniadaniowe oraz słodkie i słone przekąski. Bardzo często ten rodzaj produktów wyróżnia się wysoką zawartością soli, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukru. Mogą charakteryzować się jednocześnie niską ilością błonnika. Częste spożywanie wysokoprzetworzonego jedzenia znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób, w tym otyłości oraz nadciśnienia. Zależy Ci na prawidłowym zbilansowaniu diety? Już dziś sprawdź ofertę żywienia klinicznego dostępnego na stronie: zywieniemaznaczenie.pl!

Słodzone soki i napoje gazowane

Wiele osób uważa soki owocowe za zdrowe uzupełnienie codziennej diety. W rzeczywistości większość produktów dostępnych w sklepach składa się głównie z wody, cukru oraz sztucznych barwników i aromatów. Stają się źródłem pustych kalorii, które mogą prowadzić do wystąpienia nadwagi i otyłości. Słodzone napoje przyczyniają się również do wzrostu poziomu glukozy we krwi, co może skutkować wystąpieniem insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Zwiększają przy tym ryzyko występowania nowotworów związanych z otyłością. Chcesz zadbać o swoją dietę w okresie rekonwalescencji? Postaw na Supportan DRINK z białkiem i kwasami omega-3.

slodzone-soki-i-napoje-gazowane.jpg

Słodycze

Negatywny wpływ na organizm wykazują także słodycze, które charakteryzują się wysoką zawartością cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. W składzie większości przekąsek znajdziemy ponadto barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty oraz wzmacniacze smaku. Odpowiadają m.in. za wyrzuty insuliny, zaburzając tym samym pracę ośrodka głodu i sytości. Zwiększają ryzyko występowania insulinooporności, cukrzycy typu 2., alergii oraz problemów żołądkowych. W przypadku dzieci mogą dodatkowo nasilać objawy astmy oraz stać się przyczyną nadpobudliwości. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego żywienia? Już dziś przeczytaj artykuł: „Dieta a choroby cywilizacyjne, czyli jak codzienne wybory żywieniowe wpływają na Twoje zdrowie”.

Białe pieczywo

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, ogranicz podaż białego pieczywa oraz makaronów pszennych. Zboże na przestrzeni ostatnich 100 lat poddawane było wielu modyfikacjom, które doprowadziły do znacznego zwiększenia ilości glutenu przy jednoczesnym zmniejszeniu udziału korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Mąka pszenna odznacza się przy tym wyjątkowo niską zawartością błonnika, co negatywnie wpływa na procesy trawienne. Co więcej, do produkcji białego pieczywa wykorzystywana jest sól oraz cukier.

Przetwory mięsne

Podczas zakupów przetworów mięsnych zwracaj uwagę przede wszystkim na jakość. Produkty niskiej jakości wyróżniają się znaczną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko występowania chorób układu krążenia. W składzie często znajdziemy również fosforany, konserwanty oraz wzmacniacze smaku. Lekarze podkreślają dodatkowo, iż częste spożywanie wędlin może zwiększać ryzyko występowania nowotworów.

Artykuł sponsorowany.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 22 maja, 2024

Kliknij, aby zobaczyć komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trending