Connect with us

Ciąża

Czy w ciąży można pić miętę?

Opublikowano

-

happy pregnancy time

Będąc w ciąży zwraca się specjalną uwagę na to co się spożywa. Wielu ziół w tym czasie trzeba unikać lub znacząco ograniczyć.  Nie ma więc nic dziwnego w tym, że wątpliwości wzbudza nawet mięta. Na szczęście jest ona bezpieczna w ciąży, a używana w rozsądnych ilościach może łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa uspokajająco oraz poprawia samopoczucie.

Picie mięty w ciąży – właściwości

W przypadku problemów z układem trawiennym mięta jest pierwszym wyborem, ponieważ przynosi ulgę przy wzdęciach i zgadze, łagodzi również uczucie ciężkości, często występujące po obfitym posiłku. Przyszłe mamy często cierpią z powodu dolegliwości żołądkowych i mdłości, a mięta jest dla nich prawdziwym ratunkiem.

Przez wiele lat pokutował mit, że będąc w ciąży należy unikać wszystkich ziół, w tym mięty. Teoria ta została obalona i bez obaw można pić miętę będąc w stanie błogosławionym, oczywiście z umiarem i pod kontrolą. W razie wątpliwości zawsze warto jest również omówić ten temat ze swoim lekarzem prowadzącym, tak aby rozwiać wszelkie wątpliwości.

Picie mięty w ciąży pomaga nie tylko na mdłości i nudności. Przyszłe mamy często cierpią również na wzdęcia i nieprzyjemne gazy, a dzięki temu naparowi można się z nimi szybko rozprawić.

Warto też pamiętać o jej właściwościach relaksujących i uspokajających. Kobietom w ciąży często dokucza bezsenność, dlatego też picie mięty jest doskonałym pomysłem na wieczorny rytuał. Oprócz tego mięta zawiera w sobie witaminy A i C, a także magnez, potas, wapń i żelazo, będzie więc doskonałą profilaktyką chroniącą przed skurczami, które są bardzo uciążliwe dla przyszłych mam.

Jak prawidłowo przygotować napar z mięty?

Najlepsze walory smakowe posiada świeża mięta, dlatego też warto posadzić ją na balkonie czy w przydomowym ogródku. Na rynku jest wiele odmian mięty takich jak pieprzowa, cytrynowa, marokańska, a nawet czekoladowa czy ananasowa. Nie jest trudna w utrzymaniu, a z jej właściwości można korzystać cały rok.

Przygotowanie naparu ze świeżej mięty jest bardzo proste. Kilka listków, po dokładnym umyciu, zalewa się wrzątkiem, odstawia na około 15 minut i po przecedzeniu można delektować się pysznym naparem. Dla podkreślenia smaku można dodać cytrynę oraz odrobinę miodu.

Napar z mięty suszonek również nie należy do skomplikowanych czynności. Około 2 łyżek suszu zalewa się szklanką gorącej, ale nie wrzącej, wody, a następnie powstały napar jest około 15 minut podgrzewany, pilnować jednak należy, aby się nie zagotował. Po ostudzeniu i przecedzeniu można pić gotowy napar, pamiętając o tym, że nie można z nim przesadzać i raz dziennie będzie optymalną ilością.

Do wyboru są również miętowe herbatki ekspresowe. Decydując się na nie warto kupować je u sprawdzonego źródła, aby było najwyższej jakości.

Czy są przeciwwskazania do stosowania mięty w ciąży?

Oczywiście nie należy pić mięty, jeśli:

  • Zauważy się objawy świadczące o uczuleniu na miętę
  • Organizm źle reaguje na smak i zapach zioła, np. powoduje rozdrażnienie
  • Występują po spożyciu bóle brzucha,
  • Pojawiają się zaburzenia równowagi po wypiciu naparu.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 3 lipca, 2022

Trending