Connect with us

Ciąża

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Opublikowano

-

Czy w ciąży można jeść grzyby?

Dieta kobiet w ciąży bezpośrednio wpływa na kondycję przyszłej mamy i rozwój dziecka. Zbilansowane, zdrowe posiłku przygotowane z myślą o dostarczaniu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych to klucz do zachowania jak najlepszej kondycji. Wiele kobiet w ciąży ze swojego jadłospisu wyklucza jedzenie grzybów. Jednak czy wyłączenie ich z diety jest słuszne?

Jedzenie grzybów w ciąży – składniki odżywcze

Wbrew pozorom grzyby w diecie kobiet w ciąży mogą przysłużyć się do prawidłowego rozwoju malucha. Okazuje się, że mogą być one cennym źródłem witamin z grupy B. Kwas pantotenowy, niacyna i tiamina mają dobroczynny wpływ na kształtowanie się układu nerwowego maluszka i utrzymywanie przez niego odpowiedniej masy ciała.

Grzyby takie jak kurki stanowią źródło pozyskiwania przez organizm witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy, wspiera wzrok, zapobiega niekorzystnemu wpływowi wolnych rodników na organizm oraz towarzyszy procesowi wytwarzania czarownych krwinek.

Żelazo, które również można znaleźć w grzybach, chroni ciężarne Panie przed wystąpieniem anemii. Dzięki temu zapobiegają one ryzyku przedwczesnego porodu. Grzyby zawierają również selen, który odpowiada za zapewnienie prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej, wspierając odporność podobnie jak witamina A.

grzyby w ciąży

Jedzenie grzybów w ciąży – jakie wybrać?

Kobiety w ciąży z powodzeniem mogą urozmaicać swoją dietę grzybami. Należy jednak pamiętać, iż powinny być one w formie gotowanej lub suszonej. Przyszłym mamom zaleca się  ograniczenie ich spożywanie, gdy są blisko rozwiązania oraz gdy towarzyszą im przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mdłości, zgaga i wzdęcia. Grzyby należą bowiem do produktów dość ciężkostrawnych, które mogłyby utrudnić uporanie się z tymi objawami.

Przyszłe mamy powinny sięgać po grzyby, które charakteryzują się ciemnym zabarwieniem. Należą do nich boczniaki, grzyby crimini i portobello. Są one wyjątkowo bogate w potas, sprzyjający regulowaniu płynów w organizmie kobiety ciężarnej. Boczniaki dostarczają, niezbędnego w prawidłowym kształtowaniu się układu nerwowego i zapobieganiu wadom płodu, kwasu foliowego. Dobry wybór stanowią również wyjątkowo bogate w żelazo i cynk smardze oraz pieprzniki jadalne.

Przy dodawaniu grzybów do diety kobiet ciężarnych najważniejszym aspektem jest absolutna pewność ich pochodzenia oraz gatunku. Z tego względu najczęściej wybór pada na niezwykle bezpieczne i łatwe do rozpoznania pieczarki i kurki.

Jedzenie grzybów w ciąży – jak przygotować?

By zminimalizować ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu ciężkostrawnego dania, warto przygotowywać grzyby duszone w sosie własnym. W okresie ciąży dobrym pomysłem jest również zrezygnowanie z tłustych dodatków, jakimi są między innymi rozmaite sosy i śmietana. By skutecznie ustrzec się przed dolegliwościami ze strony układu pokarmowego do potrawy można dodać zioła, które wspierają proces trawienia np. jałowiec, kminek lub cząber. Należy unikać również łączenia grzybów z roślinami strączkowymi.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 24 kwietnia, 2022

Kliknij, aby zobaczyć komentarze

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Trending